Google+

Ταρτάν

1

January 25, 2013 by easy 'n cosy

Εδώ στη Σκωτία, οι εφημερίδες τους έχουν πάντα ενδιαφέρον. Είναι πολυθεματικές μέχρι αηδίας και έχουν μέσα ό,τι μπορεί να θεωρήσει ένας Σκωτσέζος ενδιαφέρον. Για παράδειγμα, ένα πρωτοσέλιδο της Metro την περίοδο των γιορτών είχε έναν Άγιο Βασίλη που απολύσανε επειδή είπε στο αυτί ενός παιδιού ότι Άγιος Βασίλης δεν υπάρχει την ώρα που του έδινε το δώρο του. Πρωτοσέλιδο.

Σήμερα στην Herald είχε στο πρωτοσέλιδο (ευτυχώς όχι πρώτο θέμα) ότι ο Σκωτσέζος ποιητής Robert Burns σύμφωνα με κάποιο γράμμα του που ήρθε στο φως, είχε σχέση με κάποια ηθοποιό. Να σας θυμίσω ότι ο Robert Burns πέθανε το 1796.

Άλλο τεράστιο πρωτοσέλιδο ήταν αυτό μετά τον τελικό του τελευταίου X-factor που σημείωσε ιστορικά χαμηλά τηλεθέασης. Καλά, για την ανακοίνωση της εγκυμοσύνης της πριγκίπισσας δεν το συζητώ. Χαμός.

Και φτάνω και στον λόγο που ξεκίνησα να γράφω το παρόν κείμενο. Είναι αυτή η φωτογραφία. yes tartan

Είναι ένα Σκωτσέζικο ταρτάν. Όχι ένα οποιοδήποτε όμως. Είναι το λεγόμενο Yes tartan. Δηλαδή, το ταρτάν που χρησιμοποιούν για να επικοινωνήσουν την καμπάνια υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας το Scottish National Party (κάτι σαν τον δικό μας Καμμένο δλδ) μόνο που εδώ αυτό το κόμμα είναι στην κυβέρνηση.

Και κάπου εδώ ξεκινάει το debate. Οι εργατικοί και οι συντηρητικοί σύσσωμοι κατακεραύνωσαν την καμπάνια του Yes γιατί λέει το ταρτάν έχει γκρίζο χρώμα όπως και και το μέλλον μιας ανεξάρτητης Σκωτίας.

Πέρα απ’την πλάκα όμως, η απόφαση των Σκωτσέζων στο δημοψήφισμα του 2014 (για την παραμονή ή όχι της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο) ίσως καθορίσει και την τύχη της υπόλοιπης Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για το φαινόμενο της πεταλούδας φαντάζομαι όλοι έχουμε ακουστά. Πως το πέταγμα μιας πεταλούδας στην Κίνα μπορεί να φέρει πλημμύρες και καταστροφές στην Αμερική.

Ε, κάπως έτσι λειτουργεί και η πολιτική της Ενωμένης Ευρώπης. Τα προβλήματα με τις χώρες PIGS θεωρητικά έχουν τελειώσει και τώρα έχουν αφήσει τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν τα survivor syndromes που λέγαμε στο πανεπιστήμιο. Εμείς τα λέγαμε για τους επιβιώσαντες κυμάτων απολύσεων, ισχύουν όμως για όλους τους επιβιώσαντες της κρίσης. (Είναι όλα εκείνα τα ψυχοσωματικά κουσούρια που μένουν σε κάποιον που επιβιώνει από ναυάγιο και συγκρίνονται έως ταυτίζονται με αυτά των ανθρώπων που γλίτωσαν την απόλυση ή στην περίπτωσή μας αυτών που τα έβγαλαν πέρα παρά την κρίση).

Έτσι η νέα “απειλή” για την Ενωμένη Ευρώπη που εμφανίστηκε, ακούει στο όνομα David Cameron. Στη χθεσινή του ομιλία τόνισε πως θέλει να τον θυμούνται σαν τον άνθρωπο που ασφάλισε τη θέση της Βρετανίας σε μια μεταρρυθμισμένη Ευρώπη. Και επανέλαβε την εξαγγελία για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το αν η Βρετανία πρέπει να μείνει ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση εφόσον επανεκλεγεί το 2015.

Χαρακτηριστικό το σημερινό εξώφυλλο του Economist.

1359114069_the_economist_uk_-_26th_january-01st_february_2013-000001

Πριν το 2015 όμως, προηγείται το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας. Κάτι που το Westminster αρνείται πεισματικά να συζητήσει. Δηλαδή, με λίγα λόγια μέχρι τώρα τουλάχιστον, δεν γνωρίζουν τους όρους με τους οποίους θα γίνει ανεξάρτητη η Σκωτία. Θα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Ο Μπαρόζο λέει πως θα πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία ένταξής της από την αρχή. Οι Σκωτσέζοι υποστηρικτές του ‘ναι’ ισχυρίζονται ότι πρέπει αυτοδίκαια να ανήκουν στην Ένωση. Και ύστερα έρχεται το νόμισμα. Λίρα ή ευρώ; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά.

Το θέμα δεν είναι τα διαδικαστικά. Αλλά ότι όλη αυτή η θολούρα ίσως να δημιουργείται εσκεμμένα από την Βρετανική κυβέρνηση, και έχοντας ως ηλίθια αφορμή την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας, να περάσουν ένα κλίμα ανεξαρτητοποίησης και της Βρετανίας ολόκληρης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάτι που προς το παρόν τουλάχιστον ο Λευκός Οίκος φαίνεται να μην το θέλει.

Έτσι, ίσως η τύχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κριθεί τελικά από τις χώρες PIGS και τη βιωσιμότητα των χρεών τους, αλλά από την απόφαση 5 εκατομμυρίων τρελών στον Ευρωπαϊκό βορρά.

scottish_parking

Και τέλος, ένας αναρχικός τα σπάει στο Εδιμβούργο και τον καταγράφει κάμερα ασφαλείας.

One thought on “Ταρτάν

  1. D-brain says:

    Φίλε easy, τον μπάχαλο στο βίντεο τον ξέρω. (Μένει στη γειτονιά μου)
    Τα σπάει επειδή ο προ-προ-προ-προ-προ-προ(ώώώ)πάππους του είχε αποκαλύψει το σκάνδαλο του Burns με την αρτίστα το οποίο όμως θάφτηκε από τις τότε εφημερίδες για να μην κλονιστεί ο κοινωνικός ιστός, ενώ ο ίδιος εκτελέστηκε δημόσια ως δημαγωγός και συκοφάντης (κάτι σαν αποτυχημένος Πρετεντέρης της εποχής).
    Το πρωτοσέλιδο της Herald είχε ως κύριο στόχο να αποκαλύψει το σαθρό σύστημα και να φέρει επιτέλους στο φως ένα έγκλημα που στιγμάτισε άδικα αυτή την οικογένεια.
    Ήταν μελετημένο δηλαδή…
    Ο τύπος αφού τα έσπασε στη γειτονιά του συνέχισε τους βανδαλισμούς στο κέντρο όπου εθεάθη να πετάει χαρτάκι στο δρόμο κι όχι στο κάδο αλλά και να κλέβει στην ουρά για το λεωφορείο παίρνοντας τη σειρά του μπροστινού του για να μπει πρώτος μέσα.
    True story…

Leave a comment

Πες το και στους φίλους σου!

Facebook Twitter More...

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 509 other subscribers

Αρχείο

Creative Commons

Άδεια Creative Commons
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under Creative Commons .